Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
De Geleenbeek

Samenvatting

Dit boek biedt u een andere kijk op het dal van de Geleenbeek. Veel mensen kennen de beek van naam, ze wandelen er dagelijks, maar de rijkdom aan natuur is slechts bij een enkeling bekend. De beek had lange tijd een slechte naam: betonnen bak, vervuild water en vooral waardeloos. Dat beeld is verleden tijd.

Dit boek neemt u mee naar de meest bijzondere plekken. Laat u verrassen door de bronnen bij Benzenrade, het kalkgrasland van de Kunderberg, het landschapspark Terworm, de droge heide van Brunssum, het intieme Platsbeekdal, het kalkmoeras van Kathagen, de oude bossen bij Limbricht of de grindplas bij Ohé en Laak!

Dit boek toont u zestien parels van natuurgebieden, elk door deskundige auteurs beschreven. Honderden natuur- en landschapsfoto’s ondersteunen de tekst. Ook de geologie en historie komen aan bod. Die elementen verschaften de basis voor de bijzondere flora en fauna in dit door de mens gevormde landschap.

U zelf kunt met dit boek genieten van de natuur in het Geleenbeekdal. U wordt uitgenodigd te gaan kijken en het Geleenbeekdal te beleven. Elk hoofdstuk is voorzien van een wandelroute met kaart, zodat u zelf kunt zien hoe mooi het Geleenbeekdal nu is.

De inleidende hoofdstukken gaan in op de geologische achtergrond van het gebied en de menselijke historie. Een apart hoofdstuk is gewijd aan het leven in het water. Hierbij komen de macrofauna, de vissen en de waterplanten aan bod. Vervolgens wordt u aan de hand van 16 hoofstukken meegenomen naar de natuurgebieden langs de Geleenbeek en haar zijbeken.